© 2024 55486

Når hamsterhjulet stopper og reden bliver tom

Det kan være en stor omvæltning for forældre, når det sidste barn flytter hjemmefra. Nogle forældre oplever en svær overgangsperiode, med følelser af tab, ensomhed og depression.

Børnene flytter hjemmefra og et nyt kapitel i forælderens liv skal etableres. Livsfasen empty nest kan føles både ensom og frigørende. (AI genereret billede, DALL:E)

Af: Lise Andersen, Christina Hobel og Anne Moresco

Forældre oplever ofte, at stilheden larmer, når børnene flytter hjemmefra. Hvor der før var travlhed og omsorg, falder der pludselig ro over hjemmet. Den længe ventede frihed kan vise sig lidt mindre velkommen end forventet, og mange forældre føler et tab, ensomhed eller i nogle tilfælde depression, ifølge det amerikanske psykologers diagnosesystem DSM.

Ny forskning offentliggjort på Nature.com viser, at Empty Nest Syndrome er et voksende fænomen i Asien, USA og Canada. Selvom det ikke er en klinisk diagnose, er det en følelse, mange oplever i overgangsperioden efter børnene er flyttet hjemmefra. Syndromet rammer oftere mødre, men fædre kan også opleve de samme reaktioner.

I Europa og Danmark findes der ikke omfattende forskning om Empty Nest Syndrome, men danske myndigheder anerkender det som et problem, da WHO’s diagnosesystem klassificerer det under “tilpasningsproblemer til livscyklus-overgange.”

I Danmark bliver emnet behandlet i forskningsprojektet ”Den gode overgang” af Aarhus Universitet. I den forbindelse har lektor og souschef ved Center for Ungdomsforskning Niels Ulrik Sørensen der er leder af projektet udtalt til Kristelig Dagblad om Empty Nest Syndrome:

“Følelsesmæssigt er der forskel på, hvordan forældrene oplever det. For nogle er det en stor sorg, mens andre synes, det er en lettelse. En mor fortæller, at hun frygtede dagen, hvor den yngste skulle flytte. Det blev nærmest en fortælling om en familie, der døde, og hvor hun skulle sidde alene tilbage med sin mand. Hun havde svært ved at se, hvordan de skulle få pustet liv i familien igen, nu hvor børnene var flyttet. Hun oplevede det som et stort tab.”

Så hvordan navigerer danske forældre i den livsfase, hvor rollen, som aktiv forælder, ændrer sig så markant?

Forældre rammes på selvforståelsen

Heidi Agerkvist er privatpraktiserende psykolog og har i mange år beskæftiget sig med den fase i familiens liv, hvor børnene flytter hjemmefra.

”Vi mangler nogle tal i Danmark. Så vi læner os op ad de engelske og amerikanske tal. Kvinderne udgør ca. 50-80% af dem, som oplever de følelser, vi kalder Empty Nest,” siger psykolog Heidi Agerkvist.

På sin hjemmeside beskriver hun ”Empty Nest” som ”Den sorg, forvirring, ensomhed og meningstab, der kan opstå i kølvandet af, at ens børn flyver fra reden, og man pludselig finder sig selv efterladt ”helt alene”.

Heidi Agerkvist uddyber, at hvis man især har været forældre med stort F, hvor det at være mor eller far har været en stor del af ens liv, så kan forældrene opleve et identitetstab og en stor forandring i ens selvforståelse.

“Nu har man været mor i mange år og det har fyldt fra man stod op til man gik i seng. Hele ens dag har været indrettet efter at hente og bringe og sørge for, at køleskabet var fyldt. Nu skal man ikke det mere. Hvad er det så, man skal?”  siger hun.

Hun oplever altså, at danske forældre bliver i tvivl om deres værdi; om de har noget at byde ind med og hvad de nu skal i livet?

Nogle bliver hårdere ramt end andre

Selvom Empty Nest tilstanden kan ramme alle forældre, er der alligevel nogle, som bliver hårdere ramt end andre. Psykolog Heidi Agerkvist har i sit arbejde mødt forældre, der er meget kede af det, og som ikke helt forstår, hvad der er som er på spil.

“Ud over at være en livskrise i sig selv, kan børnenes fraflytning også vække nogle gamle traumer eller tab, der ligger på lager. Det kan reaktivere noget, man har kæmpet med i forvejen, tidligere tab eller traumer og så bliver det en udløsende faktor.”

Heidi Agerkvist forklarer, at hvis man har haft det lidt svært med at aflevere sit barn i børnehaven eller på anden måde give slip på sit barn, f.eks. ved at lade dem sove hos for bedsteforældrene, så kan man også være særlig udsat og få et svært forløb, når børnene flytter.

Hvis Empty Nest følelserne rammer dig, så får du her fem gode råd til, hvad du kan gøre for at hjælpe dig selv:

1. Accepter dine følelser – det er første skridt til at komme videre
2. Tal med folk, der forstår dig og undgå dem med smarte bemærkninger
3. Plej dit netværk – besøg vener og inviter på middag
4. Vent med store beslutninger til du har fået overblik og ro igen
5. Tillad dig selv at fylde i dit eget liv nu

Kilde: Psykolog Heidi Agerkvist

Niels Ulrik Sørensen fra Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet udtaler til dr.dk, at når forældre i dag oplever en stor sorg over, at børnene flytter hjemmefra, skyldes at forældrene i dag har et langt tættere forhold til deres børn end for bare en eller to generationer siden.

“Før var det helt normalt, at børn og forældre levede i hver deres verden. Børnene legede med hinanden og havde deres egne hemmeligheder – forældrene lavede deres egne ting. Men i dag vil forældre gerne være tæt på deres børn,” siger Niels Ulrik Sørensen.

Relationer, relationer, relationer

Hvordan undgår man at falde hen i sorg og afsavn over alt det, der er slut?

Psykolog Heidi Agerkvist anbefaler, at man tager sin sorg alvorligt uden at dvæle i den. Ved at erkende og acceptere sorgen kan den slippe og forvandle sig.

Samtidig understreger hun vigtigheden af gode relationer og et stærkt netværk. Et velfungerende parforhold kan være en buffer mod svære følelser, mens et forsømt forhold kan forværre situationen, når børnene er ude. Gode venner, kollegaer og et stærkt fællesskab kan i høj grad hjælpe én gennem overgangsfasen til et liv uden hjemmeboende børn.

Hvor svært er det egentlig, når børnene flytter hjemmefra og bliver selvstændige? Er du blevet mere nysgerrig på Empty Nest så læs mere om Empty nest på vores Instagramside: https://www.instagram.com/emptynestsyndrom/

Her kan du også se en video med forældre, som fortæller om, hvordan de oplevede det, da deres børn flyttede hjemmefra. Du kan også se de fem gode råd fra psykolog Heidi Agerkvist til empty-nesters.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>